Een waterpolobal is een bal die gebruikt wordt bij de sporten waterpolo en kano-polo. Meestal heeft de bal een opvallende gele kleur en zeer goede grip. De bal is hierdoor goed met 1 hand vast te houden ondanks zijn grootte.

Waterpolobal eigenschappen

Het gewicht van een waterpolobal ligt tussen de 400 en 450 gram. De ballen komen origineel in 2 maten: maat 5 voor de heren en maat 4 voor de dames en jeugd.
De heren waterpoloballen worden opgeblazen tot 90-97 kPa (13-14 psi) en de dames waterpoloballen tot 83-90 kPa (12-13 psi).
De heren ballen zijn groter dan de dames ballen en hebben een omtrek van 68-71 cm. De dames waterpoloballen hebben een omtrek van 65-67 cm.
Recent zijn hier de minipolo ballen bij gekomen als maat 3.

Ontwikkeling van de waterpolobal

Het moderne waterpolo vond zijn oorsprong tegen het einde van de 19e eeuw. In de rivieren van Engeland en Schotland speelde men rugby met een kleine bal van ongeveer 9 cm. De bal was gemaakt van rubber dat afkomstig was van de koloniale plantages uit India.
De originele bal werd al snel vervangen door een leren voetbal. Hiermee kon men eenvoudige zwemmen boven water en makkelijker de bal overspelen. De leren bal absorbeerde echter water en werd daardoor erg zwaar en glad.
In 1936 kwam James R. Smith (Californische waterpolocoach) met een rubberen waterpolobal met opblaasbaar ventiel. De originele kleur was rood, maar dat werd later aangepast naar de beter zichtbare kleur geel. In 1956 werd dit de officiƫle FINA en Olympische bal.